1. Cadrul geografic:
Comuna Bustuchin este situată în partea de est a județului Gorj, pe cursul râului Amaradia și are ca vecini: la vest comunele Albeni și Berlești, la nord comuna Roșia de Amaradia, la sud comuna Logrești și la est județul Vâlcea.

Alcătuită din 8 sate (Bustuchin, Cionți, Motorgi, Nămete, Poiana Seciuri, Poienița, Pojaru și Valea Pojarului) comuna Bustuchin a fost aprobată ca organizare administrativ-teritorială prin Legea nr 2/1968.
Accesul în comună se face pe drumurile județene DJ67B Tg Jiu – Drăgășani și DJ 675 C. Amplasată la 47 km de Tg Cărbunești, la 70 km de Tg Jiu, și la 75 km de Craiova.
Principalele forme de relief ale teritoriului administrativ sunt dealurile colinare, care fac parte din Piemontul Getic. Acestea au altitudini variabile, situate între 455m – dealul Pojaru și 516m – dealul Seciuri, pe care s-au dezvoltat satele Pojaru și poiana Seciuri.
2. Scurt istoric
Satele Poienița și Pojaru sunt menționate în ”Istoria Gorjului” de Vasile Cărăbiș, încă din 1502. Radu cel Mare întărește boierilor Radu și altora stăpânire peste mai multe sate și munți, printre care și Poienița.
Prin actul de la 25 martie 1625 se întărește stăpânirea lui Necola Armaș peste o ocină în poienița, cumpărată de Schiupan și fratele său Nebunelea, în care sunt cuprinse și ”Vadurile de moară” cu 3500 aspri.
Despre Pojaru se menționează pentru prima oară în 1516 când Neagoe Basarab Voievod întărește lui Stanciul Logofăt, stăpânire peste satele Costenști și Poiana toată ”de la Gilort și Pojaru”.
Deci teritoriul comunei a făcut parte din moșia lui Neagoe Basarab Voievod, care a fost apoi cumpărată de mai mulți boieri ai timpului.
La 9 iunie 1727 Ilinca și Zamfira, fetele lui Stanciu Popescu, fiul lui Dragotă din Popești, vinde vecinilor părțile lor de moșie din Popești și “Pojaru de Jos”.
Ca apartenență administrativă, din cercetările făcute de Al. Ștefulescu și Vasile Cărăbiș, comuna a aparținut județului Gorj. Astfel, la recensământul populației din 1930, când județul Gorj avea 453 sate, împărțite în 6 plăși și anume: Amaradia, Gilort, Jiu, Novaci, Ocolu si Vulcan. Comuna Bustuchin a aparținut plășii Amaradia cu sediul în Logrești.